Nieuws

  • Prachtige openheid over hoe de samenwerking in tenders wordt beleefd, nieuwsgierigheid naar de ervaringen van de ander en een gemêleerd gezelschap van opdrachtgevers en opdrachtnemers.  Dat was in een zin de sfeer van het goede gesprek over het onderwerp Samenwerking en Tenders, dat wij op 7 september voerden.

   lees verder

   “Toch ergens bijzonder dat mensen zoals jullie nodig zijn om onze projectteams in de bouw te helpen. En dat je daarmee een heel bureau aan het werk kunt houden”. Au, dat steekt wel even – zit ik aan tafel met iemand die de toegevoegde waarde van ons werk niet deelt? Na wat praten ontdek ik dat het meer gaat om een hoge norm die mijn gesprekspartner hanteert voor zichzelf en voor zijn projectmanagers. “Dat moet je toch eigenlijk wel zelf kunnen, om boven je eigen belangen uit te stijgen en een goede samenwerking met de klant te ontwikkelen.”

   lees verder

   Goed starten met een Project Start-up is inmiddels bijna dé standaard in de bouwsector, net als een Follow-up na 3 tot 6 maanden. Maar aan het einde evalueren, zou jij daar tijd voor maken? Vanuit Motion Consult krijgen we steeds vaker de vraag om een evaluatie te verzorgen aan het einde van het project. Het gaat dan vooral om projecten, die flink in de soep zijn gelopen, óf om projecten waar met trots op wordt teruggekeken. Het team is verrast over de positieve ervaring en wil weten: hoe kunnen we dit succes herhalen?! En van geslaagde en minder geslaagde projecten valt natuurlijk veel te leren!

   lees verder

   Op donderdag 2 februari organiseerde wij een Goed Gesprek over steeds terugkerende belemmeringen in de samenwerking in bouwprojecten. Het gemêleerde gezelschap van opdrachtgevers en adviseurs uit de bouwsector zorgde ervoor dat de belemmeringen uit verschillende invalshoeken benoemd werden. In de open sfeer die er al snel aan tafel ontstond kwam veel informatie op tafel waaruit iedereen een mooie oogst mee naar huis heeft genomen.

   lees verder

   Architecten en adviseurs werken steeds vaker nauw samen met ontwikkelende aannemers om bouwopgaven samen te winnen en om ze vervolgens te ontwerpen en realiseren. Een manier van samenwerken die heel wisselend wordt beleefd, merken wij. De ene keer wordt het een hecht team waarin gezamenlijk creatieve en heel toepasbare oplossingen worden bedacht. En de andere keer lijken de verschillen tussen de bloedgroepen en werkculturen nauwelijks te overbruggen en wordt het ieder voor zich. 

   lees verder

   We blikken terug op een goed gesprek over vernieuwende vorm van tenders. We zien steeds meer verschillende en vernieuwende vormen van aanbestedingen in de markt. UAV-GC, BVP, Doen, en allerlei variaties daarop. Daarnaast bestaat nog steeds de klassieke manier van aanbesteden. Waar komen al die vormen vandaan, en hoe ga je er als inschrijver mee om? Hoe kan je je erop voorbereiden? Maar vooral de belangrijkste vragen: Wat vragen ze nou precies van ons? En: krijgen we wat we willen?
   Om al die ervaringen met elkaar te delen en om daarover met elkaar in gesprek te gaan hebben we op 7 juli een goed gesprek gevoerd met opdrachtnemers en opdrachtgevers die ervaring hebben met al die vernieuwende aanbestedingsvormen.

   lees verder

   nieuwere artikelen